Wat zijn jouw ervaringen met de multicooker?
Een multicooker gaat de wereld niet verbeteren, het is geen magisch apparaat, je gaat niet plotseling over op een gezonde levensstijl – maar je kunt er wel heerlijke, gezonde en gemakkelijke gerechten mee maken. En misschien heb je wat aan mijn ervaringen met multicookers.
Toen mijn vrouw voorstelde een multicooker te kopen dacht ik dat ze ‘weer eens wat bedacht’ had om geld aan uit te geven. Wij zijn wat traditioneel hier in huis: ik verdien het geld, zij doet het meeste werk in het huishouden en brengt de meeste tijd door met de kinderen. Dit is hoe zij het graag wil en waar ik me graag bij aansluit. Dus als we een grote uitgave doen dan overleggen we even, en onze eerste multicooker kostte €130 als ik het me goed herinner, en dus werd er even overlegd. Dat gaat dan ongeveer zo:
- Zij:”Ik denk dat we een multicooker moeten kopen.”
- Ik:”Een wat?”
- Zij:”Multicooker, is een slowcooker maar ook hogedrukpan en stoompan, echt handig, ik kom heel veel heerlijke recepten te…”
- Ik:”We hebben toch een slowcooker? Die staat nu ook aan, en waar moet hij staan dan? En doen we de slowcooker dan weg?”
- Zij:”Hij kan slowcooken én stomen en snelkoken en…”
- Ik:”Maar wat zou je er dan in willen maken wat nu niet in de slowcooker kan?”
- Zij:”Stoofvlees, risotto, gestoomde groenten en vis, soep – en alles binnen korte tijd, bijvoorbeeld erwtensoep binnen een uur, pompoenrisotto binnen 40 minuten, en…”
- Ik:”Maar we koken nooit onder hoge druk, waarom zouden we dat gaan doen dan?”
- Zij:”Het is sneller en gezonder, want je gaart voedsel korter dus blijven meer vitaminen behouden.”
- Ik:”Hmm, ok, laat eens een recept zien…”
En niet veel later zochten we een multicooker uit, en we eten nu 3-4 dagen per week uit de multicooker.
Waar we normaal pompoensoep een aantal uur op de kookplaat hadden staan is het nu onder hoge druk binnen een half uur klaar. Zelfde voor stoofvlees; zo klaar, en daardoor probeer je eens andere variaties. Als je vier uur met je stoofvlees bezig bent op het gasfornuis dan neem je wellicht het risico van een nieuw recept niet zo snel (en vlees is duur, laten we dat niet vergeten), maar als je een nieuw recept voor stoofvlees tegenkomt en je kunt dat binnen een uurtje maken, dan ga je het eerder proberen. Zo vonden wij heel veel nieuwe gerechten. Mijn vrouw eet nu graag zelfgemaakte erwtensoep (ze vond dat echt niet lekker maar was ‘uit blik’ gewend – dat komt doordat erwtensoep traditioneel een lange kooktijd heeft, en ze het dus nooit geprobeerd heeft te maken, omdat ze het toch niet lekker vond, dacht ze). We eten nu ook graag risotto met pompoen en kaas (lekker vegetarisch!), stoofvlees uit ‘verschillende windstreken’, vispakketjes met groenten (gezond!) en zo veel meer. Natuurlijk maak ik nog regelmatig chili con carne en zet ik de slowcook-stand aan, maar de dag erna gaat er een hogedruk-gerecht in; het kan allemaal en je kunt alle kanten op.
Maar er zijn ook nadelen, want zoals ik al verwachtte staat de multicooker nu altijd op het aanrecht, en dat ding is vrij groot, dus hij neemt vrij veel ruimte in beslag. Ook vind ik dat het deksel van de meeste multicookers vrij groot en lastig te reinigen is (er gaat water in zitten bij het afwassen, dit gaat er wel uit maar kost meer tijd dan nodig). De afsluitring kan je eenvoudig uit het deksel halen om te reinigen, maar toch blijft het een klusje. En dan is er nog het grootste nadeel van veel multicookers…
De anti-aanbaklaag
De anti-aanbaklaag die in de meeste multicookers is aangebracht (in de binnenpan) slijt, en hoewel ze tegenwoordig geen PFOA en BPA meer bevatten is het opeten van een anti-aanbaklaag toch niet zo’n prettig idee. En ook zijn de binnenpannen niet altijd goed verkrijgbaar als los product, en als ze dat wel zijn dan zijn ze onevenredig duus, vind ik.
Een oplossing is de multicooker zonder anti-aanbaklaag, en onze volgende multicooker wordt er dan dus ook een van dat type. Welke is nog even de vraag.
Geef een antwoord